ETAPP 3 (5 augusti)

 
     
 

Álájávrre – Álggájávrre.   Ca 11 km

 
     
   
     
 

Dagen inleds med en stenig sträcka, blockterräng, medan vi rundar den östra änden av sjön. Härefter fortsätter vi rakt söderut och går parallellt med Nuortap Rissávares sluttning. När vi kommer fram till Rissájåhkå följer vi jåkken ner mot Àlggájávrre. Här är det lite småkuperat pga istidens grusavlagringar, men huvudlutet är nedför mot sjön. Vi passerar förbi platsen för den gamla Alkastugan som nu är riven.

När vi är framme vid sjön Àlggájávrre följer vi stranden fram till den större jåkken Miellädno. Här får vattenflödet avgöra vårt val. Vid lågt vatten vadar vi jåkken nere vid utloppet vid sjön. Annars får väl kaptenen ta sitt ansvar vad gäller roddbåtar, och så får vi ro över. Den här vattenpassagen innebär även att vi nu passerar in i SAREKs nationalpark.

 När vi kommit över, och fått alla båtar på rätt plats ska vi klättra uppför stigen till Alkavare kapell. Det är givetvis frivilligt att gå hit, men det rekommenderas!
 
     
 

Kapellet är från 1787, och byggdes för den samiska befolkningen som var till fjälls under sommarhalvåret. Det övergavs omkring 1860, men restaurerades
och återinvigdes 1961. Kapellet är byggt av sprängd sten från området, med trätak. Kyrkklockan, bänkar och en del av inventarierna har skänkts av
fjällvandrarklubben Skarja.
Fortfarande firas en kyrkhelg här varje år i slutet av juli.
 
     
 

Efter besöket i kapellet återvänder vi till stigen nere vid sjön, som nu fortsätter vi med att följa stigen. Tyvärr finns här en o annan videbuske att slåss mot….

Vi fortsätter längs med sjön några kilometer tills stigen lämnar sjön och viker av in i Álggavágge. Här ligger den planerade lägerplatsen, så det kan säkert bli ett uppfriskande kvällsdopp.

Min tanke är att det här skall vara lite av en ”vilodag” där vi inte går så långt. Men är vädret fint och humöret på topp så kommer vi att fortsätta in i Álggavágge och ta oss bort till jåkken.
 
 

 

 
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPÖVERSIKTEN