31 januari

 
       
 

I natt har det varit riktigt kallt, och när jag vaknade i morse visade termometern minus 18 grader.  Vid frukosten kunde vi för första gången njuta av Salsfjällsmassivet utanför fönstret, så det såg verkligen ut att bli en lovande dag.

Ungdomarna hade fått ordern att vara uppställda och klara för avmarsch klockan 0815, men den tiden kunde vi bara glömma. Först var det en massa strul och slarv med ryggsäckarna, och hur remmarna skall vara spända, och sen började materielen jäklas.  Men efter ett par år här uppe så är det en luttrad kurschef som numera lugnt konstaterar att materiel-hanteringen inom försvaret numera är helkass. Att läder behöver smörjas är självklart för alla, utom för försvaret. Men här finns undantag. TACK Ove för att du lyssnat tilmig och stått och smort in alla våra reservremmar. Du är guld värd!. När väl alla remmar och bindningar var lagade hade det gått över 45minuter sedan vi skulle skidat iväg.

Efter bara några hundra meter kom dagens första test. Samma backe som vi tränat i igår, men nu var den mer frusen = det gick fortare.

 
       
 
 
       
 

Resultatet blev lite av ett plockepinn i backen ,men trots det var det bara glada miner. Ner till Grövelsjöns is är det 1,5 km, och detta tog oss 1 timme och 45 minuter, När  vi kom ner till isen skidade vi förbi det övriga instruktörsgänget som sågat upp isvaken för eftermiddagens bad. I år gick det oerhört fort, och det är tack vara Björn med medarbetare, som försågat vaken för någon vecka sedan. STORT TACK för denna Fantastiska service!

 
       
 

 
       
 

Efter isen begav vi oss upp på gränsfjället  mot den norska sidan, och snart steg värmen och pulsen i kropparna. Nu kom dessutom nästa test på skidtekniken – att gå UPPFÖR en backe. Även detta innebar ett antal vurpor, men snart lärde sig de flesta att även armarna måste jobba.

 
       
 

Videoklipp från backen nedan

   
       
 
 
 

Atlas övervakar eleverna när de segar sig uppför fjället

   
     
 

I takt med att vi kom allt högre blev det varmare och varmare, mycket beroende på den så skönt gassande solen. Det blev som jag trodde, en riktig kanondag påfjället, som visade sig från sin bästa sida. Dessutom var det helt vindstilla.

När vi kommit upp en bit stannade vi för lunch, och det var bara att ta fram spadarna och börja gräva. Resultatet blev att fjällsidan snart såg ut som en schweizerost när alla vindskydden var grävda.

 
       
 
 
 

Maten lät sig väl smaka, med Salsfjället i bakgrunden och utsikt över Långfjället och Grövelsjön

 
       
 

Mätta av den goda grönpåsen begav vi oss nu av ner mot grövelsjön och det hägrande badet. Det blev en  riktigt fin nerfärd i solen, och vurporna var nu betydligt färre.

 
       
  
       
 

Så var det så dags för  det så omtalade BADET…..  Alla var nervösa, men OJ vad duktiga de var. Ingen elev tvekade utan alla slängde sig djärvt ut i vattnet. Att sen behöva ligga kvar i vaken tills den elaka kaptenen sa ja till deras begäran att få komma, upp var nog betydligt värre.

 
       
 
 
       
     
       
 

BRA JOBBAT ALLA UNGDOMAR!! NI VAR JÄTTEDUKTIGA!

Kvällen har vi ägnat åt förberedelser inför morgondagens fjällmarsch, då vi skall vara ute till torsdag middag.

Nu är i alla fall jag dödstrött så God natt!