HUND

 
                           
 

Att genomföra vandringen tillsammans med Bozz har både för- och nackdelar. Nackdelarna är flest till antalet, men fördelarna är desto större.

 Ett härligt sällskap, av en trogen vän. En punkt som säger allt för en hundägare
+   Någon att prata med

  • Krävs betydligt mer planerande av utrustning mm
  • Kan innebära fler tältnätter än planerat då det oftast inte finns mer än ett hundrum i STF stugorna. Och på fjällstationerna är de oftast bokade långt i förväg
  • Mygg/knottproblem
  • Bozz kan bli sjuk/skadad
  • Även Bozz fysiska status påverkar etapplängderna
  •  Kan inte gå den betydligt trevligare sträckan i Padjelanta, utan måste hålla mig till Kungsleden. Någon avstickare till Skierfe blir det inte heller (Sarek).
  • Måste ha koll på gränsen till Norge, och kan inte göra någon avstickare dit efter Nordkalottsetappen

 

Viktigt att tänka på är att han är vaccinerad mot rabies för inpassering i Finland och avmaskad för inpassering i Norge. Efter avmaskningen har jag fem dygn på mig att passera gränsen och gå in i Norge. Passet måste vara med! Hade jag valt att gå ensam, utan Bozz, så hade jag valt att gå genom Sarek eller Padjelanta samt avslutat med Linnéstigen sista biten till Grövelsjön .Men nu får vi hålla oss i Sverige, samt att undvika de nationalparker som har hundförbud.

Vandringen kommer att innehålla många bropassager och båtturer, så detta är två moment som måste tränas in i god tid.

         
Broträningen började jag med våren 2019, och det blev båtträning i Grövelsjön sommaren 2020

En annan viktig detalj som vi måste träna på är att vada. Då jag gick Nordkalottleden 2004 fick vi ge oss i kast med ett par häftiga vad. Det var i och för sig ett år med ovanligt mycket  regn och höga vattenflöden, men han måste lära sig att det inte är farligt och att lita på mig.

Viktigt också att börja vänja honom vid att klövja i god tid, men inte förrän han är färdigvuxen/utvecklad, dvs sommaren 2020. Här gäller det att börja med tomma väskor och sen öka både tyngden och volymen så han blir van vid lite otympligare väskor. Köpte en Non Stop klövjeväska till honom sommaren 2020 för att vänja honom, men den har han nu växt ur, så ny måste införskaffas till genrepesvandringen sommaren 2021.

 

Som det känns nu kommer jag att välja en klövjeväska från Non Stop Dogwear eller Snowdogs.


Bozz med Non Stops klövjeväska sommaren 2020.

Fördelen med de här båda är att den inte har någon rem mellan frambenen som kan skava.
Jag räknar med att bära en del av hans utrustning. Har läst att en tränad hund kan bära 1/3 av sin vikt, i hans fall ca 12 kg, men det känns som att det blir för mycket under en så lång vandring. Även han ska kunna njuta av tiden till fjälls.. En rimlig vikt tror jag hamnar på ca
6 kg. Givetvis är hans vikt vid vandringens start avgörande. I dag, maj 2021, är han 2,5 år och väger 37 kg, men vad väger han sommaren 2022?

Jag är stor motståndare till flexikoppel, så det är inte aktuellt. Kommer att använda Non Stops Bungee Leash 2 m, som är elastisk, och på den kommer jag att fästa en extra metallring för att kunna korta av linan. Efter att ha prövat diverse bälten har jag nu hittat mitt absoluta favoritbälte – Non Stops CaniX. Ett bälte som är så smidigt att det inte känns under ryggsäcken, samt att rycken tas upp av höften, inte ryggen. Jag kommer även att sätta på en nödutlösare så jag kan koppla loss honom snabbt om det behövs.
Någon speciell vattenskål kommer jag inte att ta med, utan han får kombinera en till både mat och vatten. Räknar med att han dricker det mesta vattnet direkt från bäckar. Här har jag köpt en mjuk skål från Wilderdog, som går att rulla ihop. Testad under flera vandringar och den är perfekt!

Jag kommer även att ta med en haltigrimma. Om olyckan är framme och han får ont så är det lätt hänt att han i panik biter, och jag vill kunna hjälpa honom utan att bli biten.

Mygg och knott är två av fjällvärldens vilda djur jag är lite orolig för. Kommer därför att ha med Centaura till honom, då det är ett bra myggmedel mot djur. Som extra skydd tänker jag även ta med Jervenduken, en påse han kan krypa in i. Skyddar framförallt mot knotten som inte syns men finns på marken. Kanske onödigt tung, men jag ser ingen lösning på hur jag ska kunna klä in hela honom i myggnät. Den ger honom dessutom skydd ute på fjället om det regnar o blåser. Då kan det vara skönt att krypa in i den och komma bort från väta o vind.

Mat:
Den här punkten är nog den som kommer att bli svårast att lösa ut. HUR MYCKET foder går det åt när han skall vara extremt aktiv i ca tre månader? VILKET foder ska jag ta med? Viktmässigt finns det bara ett alternativ -  ett frystorkat foder. Han äter i dag drygt ett kg energirikt färskfoder/dygn så tyvärr skulle ett frystorkat foder kosta mig många tusenlappar för hela vandringen, så det känns just nu inte aktuellt….  Som extra belöning, och extra tillskott under de etapper som kommer att kräva lite extra energi kommer jag att komplettera med permikan. Vad den här frågan landar i för lösning kommer jag redovisa här under våren 2022.
Men jag tar tacksamt emot förslag och tips, från er som gått GB med hund! Skriv i min gästbok nedan.

Lite belöningsgodis i frystorkad form finns det alltid plats till. Tänker även ta med vätskeersättning och energitillskott. Blir det en varm sommar kommer han att behöva extra salter i mineraler och lite extra energi till de jobbiga etapperna är nog inte helt fel. Tyvärr vägrar han äta pemmikanen, men här kan jag nog lura honom genom att riva ner energikakorna…..

UTRUSTNING FÖR BOZZ: ( Fylls på efterhand med märke och vikt)

HALSBAND
   
FÖRARBÄLTE, inkl nödöppnare och 2 karbinhakar Non Stop CarniX
352 g
KOPPEL Non Stop Bungee Leash 2m
150 g
SOCKAR Non stop Långdistanssockar
41 g
KLÖVJEVÄSKA  
JERVENDUKEN Jerven
500 g
REGNVÄST  
MATSKÅL Wilderdog
90 g
NOSGRIMMA Halti
70 g
TÄLTSOCKAR Barnstrumpor m kardborre
60 g
EXTRA KARBINHAKAR 2 st a 22g
44 g
VATTENFLASKA Petflaska 2 st a 26g
52 g
LIGGUNDERLAG Avklippt Sarek EVA pad 3mm
59 g
MYGGMEDEL Centaura
TASSALVA Försvarets hudsalva 2st a 13g
26 g
PÄLSVÅRD  
GODIS Sund Hundmat, frystorkat
ENERGITILLSKOTT Kronch Pemmikan
400 g
VÄTSKEERSÄTTNING Svenska Djur apoteket
150 g
MAT  
”KOTTEN” Gosedjuret MÅSTE med..
124 g
HANDDUK, Absorberande Pluto
 79 g

Har jag glömt något viktigt så tar jag tacksamt emot den informationen i gästboken nedan!

Några speciella sjukvårdsprylar för hund har jag aldrig haft med mig på mina vandringar, och tänker inte ha det nu heller.  Min sjukvårdspåse innehåller alltid en veterinärlinda, då den är jättebra även för människor. Det som duger till mig duger år honom och tvärtom.

 
     
 

GÄSTBOK
+

 
     
       
       
 

Tillbaka till Gröna Bandets STARTSIDA