HUND

 
                           
 

Att genomföra vandringen tillsammans med Bozz har både för- och nackdelar. Nackdelarna är flest till antalet, men fördelarna är desto större.

 Ett härligt sällskap, av en trogen vän. En punkt som säger allt för en hundägare
+   Någon att prata med

  • Krävs betydligt mer planerande av utrustning mm
  • Kan innebära fler tältnätter än planerat då det oftast inte finns mer än ett hundrum i STF stugorna. Och på fjällstationerna är de oftast bokade långt i förväg
  • Mygg/knottproblem
  • Bozz kan bli sjuk/skadad
  • Även Bozz fysiska status påverkar etapplängderna
  •  Kan inte gå den betydligt trevligare sträckan i Padjelanta, utan måste hålla mig till Kungsleden. Någon avstickare till Skierfe blir det inte heller (Sarek).
  • Måste ha koll på gränsen till Norge, och kan inte göra någon avstickare dit efter Nordkalottsetappen

 

Viktigt att tänka på är att han är vaccinerad mot rabies för inpassering i Finland och avmaskad för inpassering i Norge. Efter avmaskningen har jag fem dygn på mig att passera gränsen och gå in i Norge. Passet måste vara med! Hade jag valt att gå ensam, utan Bozz, så hade jag valt att gå genom Sarek eller Padjelanta samt avslutat med Linnéstigen sista biten till Grövelsjön .Men nu får vi hålla oss i Sverige, samt att undvika de nationalparker som har hundförbud.

Vandringen kommer att innehålla många bropassager och båtturer, så detta är två moment som måste tränas in i god tid.

         
Broträningen började jag med våren 2019, och det blev båtträning i Grövelsjön sommaren 2020 och 2021

En annan viktig detalj som vi måste träna på är att vada. Då jag gick Nordkalottleden 2004 fick vi ge oss i kast med ett par häftiga vad. Det var i och för sig ett år med ovanligt mycket regn och höga vattenflöden, men han måste lära sig att det inte är farligt och att lita på mig. Tanken var att vi skulle testat på det här i Abisko sommaren 2021, men lite strul under vandringen gjorde att vi aldrig kom fram till jåkkkarna. Får istället jobba på att hitta vattenpassager på hemmaplan.

Viktigt också att börja vänja honom vid att klövja i god tid, men inte förrän han är färdigvuxen/utvecklad, dvs sommaren 2020. Här gäller det att börja med tomma väskor och sen öka både tyngden och volymen så han blir van vid lite otympligare väskor. Köpte en Non Stop klövjeväska till honom sommaren 2020 för att vänja honom, men den växte han snabbt ur. Hade turen att få köpa Svante Sundelins klövjeväska som han hade till Prada, så nu kommer den väskan från Snow Dogs att få gå sitt andra gröna Band. En klövjeväska som är fantastiskt bra och som det skriker kvalité om, och bäst av allt är att det inte går någon rem mellan frambenen som kan skava.  Både Bozz och jag är supernöjda.

 


Bozz med Non Stops klövjeväska sommaren 2020.

Jag räknar med att bära en del av hans utrustning. Har läst att en tränad hund kan bära 1/3 av sin vikt, i hans fall ca 12 kg, men det känns som att det blir för mycket under en så lång vandring. Även han ska kunna njuta av tiden till fjälls. En rimlig vikt tror jag hamnar på ca
7 - 8 kg inför de längre etapperna. Givetvis är hans vikt vid vandringens start avgörande. I dag, 1 jan 2022, är han 3 år och väger 37 kg, men jag tror inte det kommer att ändra sig så mycket det kommande halvåret.


Bozz i sin nya klövjeväska. Tack Svante o Prada, vi skall vårda den ömt.

Jag är stor motståndare till flexikoppel, så det är inte aktuellt. Kommer att använda Non Stops Bungee Leash 2 m, som är elastisk, och på den kommer jag att fästa en extra metallring för att kunna korta av linan. Efter att ha prövat diverse bälten har jag nu hittat mitt absoluta favoritbälte – Non Stops CaniX. Ett bälte som är så smidigt att det inte känns under ryggsäcken, samt att rycken tas upp av höften, inte ryggen. Jag kommer även att sätta på en nödutlösare så jag kan koppla loss honom snabbt om det behövs.
Någon speciell vattenskål kommer jag inte att ta med, utan han får kombinera en till både mat och vatten. Räknar med att han dricker det mesta vattnet direkt från bäckar. Här har jag köpt en mjuk skål från Wilderdog, som går att rulla ihop. Testad under flera vandringar och den är perfekt!

Jag kommer även att ta med en haltigrimma. Om olyckan är framme och han får ont så är det lätt hänt att han i panik biter, och jag vill kunna hjälpa honom utan att bli biten.

Mygg och knott är två av fjällvärldens vilda djur jag är lite orolig för. Kommer därför att ha med Centaura till honom, då det är ett bra myggmedel för djur. Som extra skydd tänker jag även ta med Jervenduken, en påse han kan krypa in i. Skyddar framförallt mot knotten som inte syns men finns på marken. Kanske onödigt tung, men jag ser ingen lösning på hur jag ska kunna klä in hela honom i myggnät. Den ger honom dessutom skydd ute på fjället om det regnar o blåser. Då kan det vara skönt att krypa in i den och komma bort från väta o vind.

Mat:
Den här punkten är nog den som kommer att bli svårast att lösa ut. HUR MYCKET foder går det åt när han skall vara extremt aktiv i ca tre månader? VILKET foder ska jag ta med? Viktmässigt finns det bara ett alternativ -  ett frystorkat foder. Han äter i dag drygt ett kg energirikt färskfoder/dygn så tyvärr skulle ett frystorkat foder kosta mig många tusenlappar för hela vandringen. Räknade och fick det till att en vandring på 3 månader skulle kosta ca 25 000  för mat till Bozz, och så det känns inte aktuellt…. MEN så kom lösningen i form av ett tips från Kristin i Sjöstugan. Jag kommer att köpa det frystorkade fodret från ett företag i Tyskland, Leiky, och kommer då undan med en tredjedel av priset. Fortfarande ruskigt dyrt, men med tanke på viktbesparingen så blir det värt den kostnaden. Dessutom testade vi fodret sommaren 2021, och han älskar det och orkar jobba en längre tid. Som extra belöning, och extra tillskott under de etapper som kommer att kräva lite extra energi kommer jag att komplettera med Permikan.
Men jag tar tacksamt emot förslag och tips, från er som gått GB med hund! Skriv i min gästbok nedan.

UPPDATERING: Hundmatsfrågan är löst. Det blir frystorkad mat från Tyska LEIKY. Har beställt 38 kg, och det blev betydligt billigare än om jag köpt det i Sverige. Och Bozz älskar det!

Lite belöningsgodis i frystorkad form finns det alltid plats till. Tänker även ta med vätskeersättning och energitillskott. Blir det en varm sommar kommer han att behöva extra salter i mineraler och lite extra energi till de jobbiga etapperna är nog inte helt fel. Tyvärr vägrar han äta pemmikanen, men här kan jag nog lura honom genom att riva ner energikakorna…..

UTRUSTNING FÖR BOZZ: ( Fylls på efterhand med märke och vikt)
  

UTRUSTNING

MÄRKE

VIKT (g)

HALSBAND
Non Stop Rock Collar
 
FÖRARBÄLTE, inkl nödöppnare och 2 karbinhakar Non Stop CarniX
352
SELE
Non Stop Ramble Harness
235
KOPPEL Non Stop Bungee Leash 2m
150
SOCKAR Non stop Långdistanssockar
41
KLÖVJEVÄSKA Snowdogs
1050
JERVENDUKEN Jerven
500
REGNVÄST Non Stop
245
TÄCKE
Back On Track Nättäcke
430
MATSKÅL Wilderdog
90
NOSGRIMMA Halti
70
TASSKYDD

Non Stop Long Distance Bootie
2 st a 37 g

74
TASSKYDD extra starka Non Stop Protector Bootie
94
TÄLTSOCKAR Barnstrumpor m kardborre
60
EXTRA KARBINHAKAR 2 st a 22g
44
VATTENFLASKA Petflaska 2 st a 26g
52
LIGGUNDERLAG Avklippt Sarek EVA pad 3mm
59
MYGGMEDEL Centaura
310
TASSALVA Försvarets hudsalva 2st a 13g
26
PÄLSVÅRD
Kammen till Furminator
66
GODIS Sund Hundmat, frystorkat
200
ENERGITILLSKOTT Kronch Pemmikan
400
VÄTSKEERSÄTTNING Svenska Djur apoteket
150
MAT: (Vikten anges för etapp 1,
            dvs då han
 bär mest mat.)

Leiky.
Portionsstorlek 400 – 450g/dag

5200
”PIPPI” Gosedjuret MÅSTE med..
227
HANDDUK, Absorberande Pluto
 79

Har jag glömt något viktigt så tar jag tacksamt emot den informationen i gästboken nedan!

Några speciella sjukvårdsprylar för hund har jag aldrig haft med mig på mina vandringar, och tänker inte ha det nu heller. Min sjukvårdspåse innehåller alltid en veterinärlinda, då den är jättebra även för människor. Det som duger till mig duger år honom och tvärtom.

 
     
 

GÄSTBOK
+

 
     
       
       
 

Tillbaka till Gröna Bandets STARTSIDA